Wednesday, August 25, 2010

Resipi: Sambal Udang Petai


Semalam berbuka aku masak ni. Resipi tak de google mana-mana. Ikut rasa hati je.

Bahan-bahan:
  1. Udang
  2. Petai
  3. Cili kering (blend)
  4. Bawang merah (blend tapi aku tumbuk je semalam)
  5. Bawang putih (yang ni pun aku tumbuk sampai lumat)
  6. Air asam jawa
  7. Minyak
  8. Garam
  9. Gula
Cara memasak:
  1. Mula-mula tumiskan bawang merah dan bawang putih. Tunggu hingga naik bau dan kekuning-kuningan warnanya.
  2. Masukkan cili kering yang telah dikisar tu (Yang ni agak-agak la ikut nak kepedasan tahap mana). Tunggu sampai cili tu betul-betul masak dan pecah minyak. Takut nanti sakit perut pulak.
  3. Masukkan petai.
  4. Masukkan udang.
  5. Masukkan dalam 2-3 sudu air asam jawa.
  6. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan tunggu sehingga bahan-bahan tu betul-betul masak.
Senang je kan? Tak perlu bersilat-silat ke ape pun =)

2 comments:

[z@ck] said...

ya ampun..baru kejap tadi makan sambal petai time berbuka..terliur plak tengok sambal sis..
huhuhu

lina said...

ape lagi z@ck, try la. erm senang ke nak dapat bahan-bahan kat sana?