Thursday, August 26, 2010

Resipi: Sambal Ikan Bilis Tempoyak

Seronok pulak post entry masak-masak ni. Lagipun tak banyak idea nak menulis blog pun. Hari-hari rutin sama je. Pastu persiapan E day pun tak banyak time-time hari bekerja ni. Rutin harian adalah pergi kerja, balik kerja masak untuk berbuka. Tu je kot yang highlight of day. Jadi, terimalah resipi seterusnya dari aku, Sambal Ikan Bilis Tempoyak. Ini pun makanan yang selalu terhidang di rumah famili aku.

Bahan-bahan:
  1. Ikan Bilis
  2. Bawang Besar (dimayang)
  3. Tempoyak
  4. Cili padi (tumbuk sampai lumat)
  5. Garam
  6. Serbuk Kunyit
  7. Air
  8. Minyak
Cara-cara nak memasaknya:
  1. Panaskan minyak dan gorengkan bawang besar dan ikan bilis.
  2. Masukkan cili padi
  3. Masukkan tempoyak
  4. Tambah sedikit air untuk tak bagi tempoyak tu mengeras. tapi jangan sampai jadi macam gulai pulak.
  5. Masukkan garam secukup rasa dan serbuk kunyit dalam sesudu teh.
  6. Tunggu sampai masak, tutup api dan boleh dihidangkan dah ;p

No comments: