Wednesday, November 3, 2010

Aku Hanya Berusaha

When we talk about wedding, mesti akan wujud perasaan nak kelihatan cantik di hari bahagia tersebut. Tapi sebenarnya bukan hari tu je nak cantik, kalau boleh sentiasa nak cantik. Cantik tu bukan kat muka je, kalau boleh a whole body cantik.

Sejak bekerja ni, aku perasan yang badan aku semakin hari makin berjaya menternak lemak. Sekarang pulak berat tu statik je. Kalau turun sebab mengamalkan diet, nanti pasti akan naik ke angka tu balik. Pastu aku sekarang ni jenis tak kuat nak diet-diet ni.

Hari tu aku ada try diet berprotein tinggi. Sempat 1-2 hari je kot. Aku mana tahan tengok orang lain makan nasi, roti dan minum milo. Pastu dapat pulak kawan yang tak mendorong aku berdiet. Hancus diet plan aku.

Tapi sejak bulan lepas, aku sedang menjalani treatment pengurusan berat badan ala-ala London Weight Management tapi yang biasa-biasa je. Kos pun tak la mahal sangat. Din yang keluar duit. Aku harap kali ni berjaya la aku mendapatkan berat aku yang dulu-dulu tu.

Dari segi makan pulak, aku still makan macam biasa but day by day aku kurangkan dari segi portion dan benda-benda yang tak elok untuk kesihatan. Contoh:  semalam aku makan bihun goreng dalam 1 senduk nasi (1 senduk bukan 1 sudu) + milo bersusu. Hari ni aku ambil kuey teow goreng 1 senduk nasi + milo kosong. Nampak tak beza?

Treatment ni secara pakej dan ada 30 sessi. Aku ada banyak lagi sessi nak kena habiskan. Aku berharap usaha aku kali ni ada la hasilnya. Insya-Allah

3 comments:

misz_atiey said...

good luck dear..aty pon tengah berusaha mengurangkan lemak berlebihan kat badan ni..
hihii...hope..
kte sma2 akn slimmm n steady nnti :D

pestisid said...

lina nanti taun depan pas bersalin nak ajak ko diet lagi.kalau masa tu ko masih nak diet la hehehe..
sy skang 55 kilo tapi diet buat ape dh memang ada budak dlm perut..x makan kang kesian bb..

p/s: motip sy dapat WV: turons? turons berats ke??heheh

lina said...

misz_atiey --> thanks n good luck to u too :)

lisa --> ok je. ko tak yah diet skrg. kesian baby. nanti pantang baru start :)