Friday, January 28, 2011

Road Tax Getz

Pening sebab first time nak bayar road tax. Pastu aku tanya pulak orang yang masing-masing lain dengan kes aku. Kereta aku masih dalam loan dan geran kereta memang bank pegang la. Tak cukup tempoh lagi nak pegang geran kereta. Bank yang aku buat loan kereta tu pulak memang agak susah nak cari. Yang paling dekat kat Bangunan MOF, Putrajaya. Tapi bab-bab finance memang dekat Seri Kembangan. Teka bank apakah itu?

Last-last google key word 'bayar road tax'

dapat jawapan from here:

http://www.melayu.com/sembang2/mesej.php?14.0000000285 

Nak senangkan kerja, aku decide amik insurans kereta dekat bank yang pegang geran so that aku tak perlu pergi 2-3 tempat. Pastu diorang boleh tolong buatkan road tax on behalf of me. Just bayar dan collect the road tax.

So, sekarang aku baru je pas bayar insurans dan road tax. Isnin petang baru dapat collect sebab bank tu kena gi buat road tax kat tempat lain.

Yang aku faham sekarang, insurans tu boleh beli mana-mana insurans. I do survey myeg. Yang boleh bayar road tax dan insurans online tu. Myeg guna rhb punya polisi insurans.

Pastu kena tau la insurans tu 1st party ke 3rd party. Biasanya 1st party lebih mahal dan cover banyak benda.

2 comments:

pestisid said...

lina kalau ko tanye saya dulu, sy leh bagi no mamat myeg. aritu sy tipu2 isi form myeg nak buat road tax, saje test, tapi x mo renew pon. pastu mamat tu kol balik siap dgn quotation utk road tax ngan insurans. pastu smue dia buat..setel..kalau tak, takyah ko kejar2 trafik light tadik hikhik.

tp kete saya, sy buat ngan takaful ikhlas. dorang ade runner yg hantar road tax tu terus ke opis..sy nye aritu 700+ ke, 800 tah. tu pon sbb tak letak value kete tggi sangat.

Lina said...

Hello there,

I’m Azlina from Universiti Sains Malaysia, Penang. I am currently doing a research on Malaysian Bloggers as part of my Masters degree in Social Science (Psychology). Your blog has been selected and I would sincerely be grateful if you can participate in my study. In this research, I am interested to understand more about your blogging experience. If you are indeed 18 years old and above, and willing to spend a few moments of your time to complete a survey to help with my research, please answer the questionnaire in the link below as soon as possible. If you have any questions or concerns about this survey, you may email me at scorpluto35@yahoo.com.

I sincerely appreciate your time and consideration!


http://www.kwiksurveys.com/online-survey.php?surveyID=IJNOIM_a20d967d



Azlina
scorpluto35@yahoo.com


please delete this after done, thanks