Tuesday, March 8, 2011

Fibromyalgia? Aku Still Tak Yakin

Last week on Tuesday and Wednesday, aku balik Lipis. Ada 2 day appointment with 2 specialists. Ubat usah cakap la, habis semua ubat yang doktor tu ada as sample, bagi kat aku. Lagipun as for now, I'm the only one yang di'diagnose' with this sakit. Again, another new sakit yang aku dipercayai sakit. Last few years, aku di'diagnose' new sakit jugak. Cervical Rib.. Sekarang fibromaylgia pulak.

Rasanya kalau salah diagnose lagi kali ni, boleh tak aku saman hospital gomen? Almost ten years dah macam-macam guessing diorang buat. Dalam hati aku sekarang, aku kurang yakin dengan diagnosis tu. Sebab ada simptom yang tak kena dengan fibromyalgia. Like bruise yang ada dekat bahagian belakang aku yang sakit. Bukan birth marks atau kesan bekam ke apa like the doctors guess. Boleh tak yang aku nak assume aku dapat fybromyalgia sebab they don't treat me correctly sejak years ago.

Fibromyalgia ni boleh disebabkan oleh kerosakan saraf. Saraf-saraf aku rosak sebab pengambilan ubat yang tak sepadan dengan dengan sakit aku. (ini assumption aku je) Oh my... jangan la salah diagnose lagi. Aku dah tak sanggup nak 'hilang' apa-apa lagi. Susah sangat nak terima dugaan lagi.

The doctor cakap if suddenly I'm pregnant, I can stop my medication yang quite strong ni immediately. So, kena sangat alert sebab this medication kuat cuma hari demi hari, aku dah tak rasa dah effectnye. Sebabnya aku sendiri tak tahu.

Atau aku nak cuba check my blood sebab hari tu pharmacist tempat aku beli ubat tu cakap colud be aku sakit lain. She suggest me untuk buat blood check up. Siapa tahu mana nak cek darah secara menyeluruh?

2 comments:

ja_on_seven said...

nape ko tak g private specialist je..kdg2 doc gomen ni paham2 la.bukan la sume...tp kebanyakannyeee..

em..aku tak berape paham ngan term2 yg ko pakai tu..tp dgrnye mcm asing betul..

Ciare Baha said...

aku ada nampak kat mediviron bleh wat checkup darah.mcm2 sakit dia test dr darah tu. ada dkt 15 test aku rasa dalam list tu..tapi g pakar mcm annur azzahra pon bleh kot..alislam pon bleh aku rasa...

aku pon da mcm waswas dgn diagnose ko tu lina.hmm,ko kata doc tu ketua pakar kan, tp mcm xde kata putus je apa yg ko sdg alami skrg ni. so, better jmpa doc private plak aku rasa lina.

:)