Wednesday, December 22, 2010

Tempah Kasut Kahwin

Sabtu lepas, aku dah pergi tempah kasut untuk majlis-majlis kat Lipis. Tempah 2 kasut macam dd dudu. Kebetulan dapat durian runtuh jadi ada bajet lebih untuk buat 2 kasut. Kalau tak, sepasang jela.

Time datang tu, dilayan oleh asyraf, very young talented shoes designer. Lama jugak la berbincang dengan asyraf pasal kasut-kasut kahwin aku. Mula-mula dia akan tanya colour baju. After that dia akan ukur saiz kaki kita.

Ukur tu bukan pakai tali pengukur ke apa but he will suruh you pakai kasut then measure by size of the shoes. Kalau size tapak ok, dia akan tanya bahagian depan ok tak. Sebabnya, ada orang tapak saiz lain, bahagian depan kasut saiz lain. Like mine. Tapak size 4, bahagian depan 4 1/2. That why kalau pakai kasut size 5 longgar-longar sikit and size 4 pulak ketat kat bahagian depan.

Aku pilih colour tak betul-betul sedondon dengan outfit aku nanti. For nikah, outfit colour putih, kasut colour silver. For sanding pulak, outfit aku mixed colour of pink, lilac and gold jadi kasut sanding aku pilih gold. Walaupun baju sanding banyak colour pink, aku tak suka all pink from head to toe. Try to match the colour.

Estimated to be siap after a week tempah. Tapi sesiapa nak tempah kasut dengan asyraf (Gavy), please call him first. Takut fully booked. Erm... aku tak sabar nak tengok kasut-kasut aku =)

10 comments:

dd dudu said...

bes gile color kasut yg ko pilih! silver an gold... oh my god... lawa!!! xsaba nak tinguk

Ciksue said...

lina,best nyer leh g tempah...
brape kena caj...

iedayah said...

wa..pndi u main colour kn dear..superb!hasilnye tntu menarik kn

lina said...

dd --> nanti ko tgk mase hari wedding aku ey. saje nak buat surprise ;p

ciksue --> bagi email ciksue, nanti sy share =)

iedayah --> asyraf(gavy) pun ade bagi suggestion color ape yang sesuai. memang pandai la budak tu tackle customer =)

Ciksue said...

lina,ni emel sue
suhasnida.ismail@gmail.com

cepat2,tak sabar nak tahu.hehe

Nadya Yusof said...

hye lina...i baru ingat nak gi gavy this week...
i pon tau kdai die from b2b punye blog....do u mind share his phone no?
nak call dulu la..buatnye kang i dtg die xde ke..buang mase je....
hehehehehe..mahal x die charged u?

lina said...

hai cik sue and nadya =)

i hope this link can help me answer all your questions.

http://spreadmyhappiness.blogspot.com/2010/05/custom-made-wedding-shoe-under-myr150.html

Nadya Yusof said...

tq dear..hehehehe..esok i nak gi tgk kasut kat sane..tq~

Adila Yusof said...

emel i gak..nak pegi la nnt..:)

lina said...

nadya --> welcome, dear =)

adila --> i rase entry yg i link kan tu dah menjawab semua soalan b2b nak tanye :)