Wednesday, July 4, 2012

Kuih Keria

I really love eat kuih-muih. Kuih tradisional especially. So, sempena berpuasa teringin la nak buat kuih sendiri. Lagipun kat sini petang-petang takde pulak orang jual kuih gitu. Except kalau ada pasar lambak atau pasar tani.

Teringat masa kecik-kecik, sekolah rendah lagi time tu. Nenek aku memang suka bercucuk tanam. Ada sekali tu keledek dia menjadi-jadi jadinya kuih keria antara kuih hidangan minum petang kat umah nenek aku. Percaya tak aku time tu dah pandai buat kuih keria.

Sebab dah lama sangat tak buat kuih ni, so aku test la power. Alhamdulillah jadi cuma aku rase yang aku buat masa kecik-kecik tu lebih sedap. Skill tu ada lari sket.

Bahan-bahan:
Keledek (direbus dan dilenyek)
Tepung gandum
Minyak untuk mengoreng
Gula aising

Cara-cara:


  1. Campurkan keledek dan tepung gandum. Yang ni pandai-pandai la korang balancekan. Jangan lembik sangat dan jangan keras adunannya.

  2. Bentukkan kuih bentuk cincin.

  3. Pastu gorengkan kuih yang dibentuk tu dalam minyak yang betul-betul panas. Tunggu hingga kuih bertukar jadi keperangan.

  4. Angkat pastu tuskan minyak pastu golek-golek kuih atas dulang berisi gula aising. Kalau takde gula aising, blend sampai halus je gula pasir.



senang kan? dah boleh dah prepare untuk menu buka puasa bulan ramadhan nanti.

2 comments:

rosealley said...

sedapnya nampaaaak

lina said...

ni a bit nak jadi donut sket. terlebih tepung or may b jugak keledek tu seswai utk buat keria ;)