Saturday, March 31, 2012

Ikan Siakap Nak Masak Apa?

Hari selasa minggu lepas, ada beli 2 ekor ikan siakap yang besar2. 1 siakap dah selamat masak sweet sour. 1 lagi ada dalam peti ais. Nak masak apa ey? Nak senang steamkan aje tapi takut salah buat nanti hanyir pulak.

Sweet sour ni ntah macam mana aritu kurang pulak garingnya. Pasni kena usahakan macam mana nak hasilkan ikan besar yang digoreng garing. May be kena tambah lagi tepung jagung kot.

Aku aritu try guna tepung gandum pastu campur tepung jagung sket. Kalau ikut tips yang aku pernah dengar, restoran masakan thai guna tepung gandum semata untuk buat ikan tu tak lekat kuali. Tapi aku buat tak garing la pulak. Camne ey? aku macam nak cuba letak tepung jagung je semata tapi takut pulak melekat ikan tu kat kuali.

Takpelah try dulu la ek. Mana tau hasilnya garing macam yang aku nak ;) Ke korang ade tips berguna?

Thursday, March 29, 2012

Foods vs Diet

Sekarang ni mood rajin memasak seiring dengan mood diet. Sungguh kontra kan? Dah masak sedap-sedap macam rugi makan sikit je. (sedap sangat ke? TDDMKA). Tapi aku amik sikit je nasik pastu exercise hari-hari.

Semalam masak ikan siakap sweet sour. Boleh la tapi takde la macam tahap tukang masak restoran dari segi rasanya. Gaya tu ada la sikit-sikit ;) Nanti leh improvise lagi bagi sebijik sejibon macam kat restoran. Ada seekor lagi dalam peti ais tu. Din la ni beli 2 ekor yang besar.

ok, aku nak makan nasi pastu nak ready exercise pulak. Nanti petang nak buat pavlova :)

Monday, March 26, 2012

Ayam Masak Halia

**ini entry lama terperuk dalam draft. Dari dibazirkan aku publish je la.**

Angin masak-memasak sudah mari. Dah ape je la keje aku kan? Resepi dapat kat buku 1 hari 1 resepi Chef Hanieliza tu. Bagus buku tu. Banyak masakan lauk-pauk. Sesuai sangat la untuk amateur macam aku ni.

Maaf le kalau gambar adalah gelap. Snap cepat-cepat. Acik segan le ngan mak mertua.

Bahan-bahan:
Ayam,
Halia,
bawang merah,
bawang putih,
sos tiram,
tepung jagung,
tomato,
carrot,
cili merah,
daun kucai,
Minyak,
garam,
gula,
air

Caranya pula :


  1. Panaskan minyak pastu tumiskan bahan-bahan tumis macam bawang merah, bawang putih, halia.

  2. Dah harum bau dan kekuningan tumisan tu masukkan potongan ayam.

  3. Tunggu ayam masak then masukkan potongan carrot, cili merah, daun kucai dan potongan tomato.

  4. Masukkan sos tiram.

  5. Tambah seasoning macam garam dan gula. Bagi balance rasenye.

  6. Masukkan pulak sesudu tepung jagung yang dibancuh dengan secawan air. Ini nak bagi pekat kuah.

  7. Tunggu sebati bancuhan tepung jagung tu then baru tutup api dan plating.


Sunday, March 25, 2012

Cerita Ahad Dan Isu JJCM

Kalau dulu tengahari ahad kalau tak ke mana-mana mesti wajib tengok Jalan-Jalan Cari Makan (JJCM) kat tv3. Baru- baru ni kecoh kat blog2 dan surat khabar pasal pengacara JJCM yang baru tak best.

Aku sempat tengok 2-3 episod je. Aku rase macam kurang kick la. Dulu tengok pengacara tu makan, kita terus teringin nak terjah tempat-tempat makan yang di review tu. Sekarang, rase macam angin lalu je. Sebab focus kat makanan tu aku rase macam kureng sangat-sangat. Yang lekat dalam kepale aku, lipstick shiha si pengacara pompuan tu terlalu menyerlah. Siap glossy2 gitu.

Lagi 1, the way diorang makan tu terlalu lalu lalu sopan and berjaga-jaga. Macam takut comot kaedahnye. Tak best ok rancangan review makanan, tak makan bersungguh-sungguh. Even, Rasa Halal Orient kat astro yang pengacaranya farah AF yang bertudung sopan pun lagi best tengok dia makan. Sopan tapi bersungguh-sungguh bukan control-control macam pengacara JJCM yang baru ni.

Aku rasa sepatutnya masa ujibakat, letak banyak2 food pastu suh diorang review foods tu. Tengok cara makan yang paling best dan nampak berselera bukan rupa pengacara je. Aku rase, my bff dd dudu lagi best kot jadi pengacara JJCM. She antara orang yang ada passion for foods. Lagipun dia pernah berangan nak jadi pengacara JJCM. Kan dd?

Harapnya penerbit JJCM cepat-cepat la buat sesuatu. Kalau berterusan gaya gini, mau aku boikot JJCM.

Saturday, March 24, 2012

3 Cara Spaghetti Ala Lina

Entry ni takde pun resepi sebab aku buat spaghetti main ikut instinct je. Tak guna pun sos dah siap macam preggo ke ape.

Mula-mula aku buat spaghetti sardine. Kebetulan hari tu ada sardine tin kecik je. Tapi cian din sebab tak sempat rasa. Spaghetti banyak agi time tu tapi sosnya yang abes. Jadi aku mintak din beli daging kisar.

Sebab malas nak simpan daging kisar yang tak guna, aku tiba-tiba fikir why not buat meatball sekali. Puas ati sebab berjaya hasilkan sos bolognese siap meatball bagai. Sekali spaghetti abes tapi sos banyak la pulak. Takpe-takpe.. esoknya suruh din beli mee macam maggi tu pulak.

Din beli yang low fat cap cintan. Yang senangnya mee ni tak payah nak didihkan pun. Just celur dalam air panas tambah garam. Hasilnya sedap jugak . Tapi takleh kot nak panggil spaghetti sebab tak guna spaghetti. Mee bolognese la kot ;-)

Rase macam lapor je bile tengok balik gambar-gambar ni. Pasni nak try aglio olio pulak la.

Friday, March 23, 2012

Being A Housewife

basuh baju..
masak...
basuh pinggan..
iron baju...
lipat baju..

tapi..
mengemas-ngemas aku malas..

ada tips tak nak rajin mengemas?

Thursday, March 22, 2012

Boleh Pulak Terlupa Appointment

Aku macam ingat-ingat lupa this month ada checkup specialists tak. Ye la.. aku kan banyak benor appointment specialists sepanjang tahun. Paling last jumpa gynae bulan lepas. Tup-tup semalam patut jumpa ortho, aku lupa pulak.

Lagi 1 bukan sebab lupa tapi sebab tarikh appointment kat kad appointment tu banyak sangat. Memang penuh dah kad tu. huhu..Tapi no big deal pun. Dah call pagi tadi ntuk schedule appointment lain.

Masa aku jumpa gynae aritu. Ada penemuan baru pulak dah. Doktor detect hormon progestrone aku kurang. Sebab apa kurang tak dapat dikenalpasi pulak. May be sebab berat aku sekarang kategori obese kot. Jadinya sebelum next checkup aku kena turunkan 20kg macam tu. Tapi to date aku baru kurang 2kg je. Next appointment bulan 5 rasenye. Sempat kah?

Time tu doktor tak bagi apa-apa treatment hormon ke apa sebab aku masih muda katanye. So tak nak menganggu hormon-hormon. Lagipun aku baru je 1 tahun kawin, kalau dah 2 tahun ke atas doktor over risau la kot. Kesan kekurangan hormon progestrone tu korang gugel la sendiri. Macam tak seswai untuk bacaan umum. Tapi for those nak tau can email me. Mana tau korang ada masalah yang sama ke?


Ads: Cantiknya kasut2 from #HiShopJH shoes

Wednesday, March 14, 2012

Angin Blogging Mai Dah

Angin blogging ni ada pasang surut. Tapi selalunya surut je. Ada bahan nak diblogkan tapi nak mengarang tu malas la yang hamat.

Aku masih lagi tak bekerja tapi kadang-kadang ada gak tolong-tolong din kat 'kedai jamu' dia. Ada plan untuk aku bekerja sendiri secara serius tapi tengah pending la pulak projek tu. Nanti nak buat soft launch ke aku bagitau korang ey.

Tengahari tadi aku masak ikan kaci masak taucu. Resepi ni aku main alter ikut apa yang pernah aku makan kat kedai pastu guidenya pulak aku ikut resepi acar timun-lada masak taucu yang macam kat wedding aku dulu. Siapa ntah asek terngiyau-ngiyau cakap sedap. Nanti aku bagi resepi. Resepi acar timun-lada tu dari kecik mak aku masak tau. Tapi 'nanti' aku tu tak tahu la bila pulak. hehe..

Thursday, March 8, 2012

Awan Yang Sungguh Cantik

Dalam gambar ni tak nampak sangat cantik awan tu. Masa kejadian atas awan tu ada pelangi. Memang cantik sangat. Pastu cahaya matahari pulak macam lampu suluh je. Sebab hanya terang dekat certain part je.

Dalam gambar-gambar ni, part cahaya putih terang tu la pelanginya. Camera enset ni leh capture jadi colour putih je.

Bila menyaksikan kekuasaan Allah ni rasa sangat bersyukur sebab Allah kurniakan mata yang masih boleh melihat walaupun kena pakai spek mata.