Hari selasa minggu lepas, ada beli 2 ekor ikan siakap yang besar2. 1 siakap dah selamat masak sweet sour. 1 lagi ada dalam peti ais. Nak masak apa ey? Nak senang steamkan aje tapi takut salah buat nanti hanyir pulak.
Sweet sour ni ntah macam mana aritu kurang pulak garingnya. Pasni kena usahakan macam mana nak hasilkan ikan besar yang digoreng garing. May be kena tambah lagi tepung jagung kot.
Aku aritu try guna tepung gandum pastu campur tepung jagung sket. Kalau ikut tips yang aku pernah dengar, restoran masakan thai guna tepung gandum semata untuk buat ikan tu tak lekat kuali. Tapi aku buat tak garing la pulak. Camne ey? aku macam nak cuba letak tepung jagung je semata tapi takut pulak melekat ikan tu kat kuali.
Takpelah try dulu la ek. Mana tau hasilnya garing macam yang aku nak ;) Ke korang ade tips berguna?