On Tuesday Dating Day arituh, aku sempat sambar buku '1 Hari 1 Resepi' by Chef Hanieliza. Sempoi- sempoi je resepi dalam cookbook tu tapi boleh memberikan inspirasi nak masak apa tiap-tiap hari. Takdelah resepi sama je tiap-tiap. Balik-balik buat roti telur, balik-balik itu je.
Cookbook ni inspirasi aku nak masak ayam masak kicap. Tapi barang limited ikut apa yang ada di dapur. Jadinya ngan kreatifnya aku suka-suka alter the resepi.
Bahan-bahan :
Ayam (of course la main actor. Kalau tak, bukan namanya ayam masak sekian-sekian la)
Kicap ( aku pakai bukan kicap pekat jadinya aku guna 4 sudu)
Halia
Bawang putih
Bawang merah
Bawang Holland ( i like bawang holland sebab rasa dia macam manis sket jadi tak perlu nak tambah gula dalam masakan)
Minyak
Sos Cili ( 1 sudu )
Garam ( sikit je sebab dah guna kicap kan? )
Air
Cara-caranya pulak:
- Tumis bawang putih dan bawang merah sampai naik bau dan kekuningan.
- Masukkan ayam. Rasa- rasa dah separa masak ayam tu, masukkan halia.
- Masukkan kicap dan sos cili.
- Masukkan air ikut kesesuaian. Just nak bagi kicap ngan sos cili tu pekat likat je.
- Dah mengelenggak, tambah garam.
- Masukkan bawang holland yang dipotong bulat.
- Rasa- rasa bawang dah layur, ayam dah masak. Tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment