Wednesday, September 8, 2010

Aku Perlu Ada Insurans Hayat ke?

Time tengah otak kat kampung tapi badan kat office, rasa nak blog pasal apa dah jadi dekat aku semalam.

Semalam, time semangat nak siapkan kerja sebab nak raya, aku dapat call dari maybank. Cakap aku selected for their new product sempena 50th years celebration of Maybank. Aku ada sikit2 macam teruja. Tentula, rasa lucky macam tu. Tapi dalam rasa teruja tu rasa takut kena scam. So, aku layan je caller tu. Pas dah pasti yang itu call dari maybank, so dia sambung la cakap pasal product yang diorang cakap 'life style security accident'. Pung pang pung pang, sekali dia kata nak buat activation pastu aku akan dapat black n white. Waktu tu aku tak cakap pun 'yes, i berminat dengan plan ni'. aku just 'urm..a'ah.. i nak tunggu black n white dulu boleh tak? i nak reject boleh tak?'.

Habis talking to that caller, aku cek maybank2u aku. Suka hati je deduct dari akaun aku RM37.20. Pastu aku gugel pasal plan yang dia duk pung pang kat aku tadi. Sekali ko, mana ada selected tak selected. Plan ni pakai ATM pun leh beli. Pastu, this is personal accident plan. Rasa tertipu ok. Sangat tertipu. Mentang-mentang ko tau dah 5 years aku actively guna maybank untuk transaction duit masuk. Lagipun aku tak nak la insurans yang aku tak kaji dulu ni. Kalau nak pun, aku akan ambil masa 2-3 hari kaji dulu baru decide nak join. Kadang-kadang kita ni kena fikir halal haram jugak. Tak semua scheme tu halal dan mengikut syariah.

Pastu semalam aku call maybank customer service tapi tak leh nak cakap ngan orang yang berkenaan sebab kena call masa office hours. Tadi call so aku dah batalkan plan tu. Tunggu 14 working days baru dapat balik duit aku tu.

Yang buat aku rasa tertipu tu, nape la ko nak cakap aku selected sebab aku loyal ngan ko. Cakap je ko nak jual scheme. Ni rasa tak mau simpan duit kat maybank ni. merajuk aku.

6 comments:

ciare (^_^)v said...

semua bank/apa2 organisation yg ckp kite 'selected' sebenarnya tipu. no phone kite pon ntah2 dijual beli org org2 mcm ni.aku pon pnh kena.tp bkn maybank la. kesimpulannye xyah la caya lenkali.kalo kite nak,pepandai la kite apply kan :)

pestisid said...

oh lina, ikut la saranan saya, amek la saving punye plan kat mana2 takaful, pastu bende tu kan beserta ngan p.a gak...at least ko ada tabungan, dh tua2 dpt return balik..ala2 epf gak la..simpanan hari tua dan dicover utk kemalangan juga..kalau yg ko kene ni, ko bayar je, xde ape2 pon dpt balik kan? melainkan ko dicover semata2.

lina said...

ciare --> yg ni memang sah-sah maybank. bukan info kena jual ke ape. cuma caranya tula tak betul. Kalo aku nak, mesti dah lama aku purchase plan tu.

pestisid --> aritu baru cakap ngan mak nak amik takaful+saving. tak sempat nak survey mana yang berbaloi. sbb nak cari yang halal. tu pasal kena betul2 survey.

tifa said...

take investment plan ..dapat saving dapat cover..dua dua pun dapat...study dulu which one is the best

lina said...

eh.. siti farah my long lost friend :) jumpe awk ngan blog saya ni. tu la ramai duk cakap pasal investment plan. tapi tak tau which one is better. setiap company ade pro n cons

Yana said...

kita just call orang yg call kita kan ckp kat dia kta nak cancel plan ni kan? rsa cam tak best jeee bende ni..ingat nak tukar plan lain yg berbaloi2 yg ade medical kad sume