Bahan-bahan:
Ikan kerapu beli yang siap siang dan dibersihkan
Perencah Maggi cukup rasa
Sos Sweet & Sour brand Life
Sos Tiram
Tomato
Lada Benggala (aku panggil lada cameron highland)
Bawang kecil dan bawang putih untuk menumis.
Gula dan Minyak
Cara penyediaan:
Bahan A
Mula-mula perap ikan kerapu dengan 1 sudu makan perencah cukup rasa Maggi.
Goreng ikan tu sampai garing then put aside.
Bahan B
Tumis bawang kecil & bawang putih sampai kekuning-kuningan.
Masukkan lada benggala + tomato yang dah didadukan.
Masukkan 3 sudu sos sweet & sour dan 1 sudu sos tiram
Tambah gula secukup rasa sebab tomato tu menambah masam kan. Garam tak perlu tambah sebab sos tiram dah masin.
Tunggu sos jadi pekat then baru boleh letakkan atas ikan yang digoreng tadi.
tadaaaa!!
Aku tak letak carrot sebab tengah takde mood nak makan carrot jadi membazir je letak carrot. Masa goreng ikan tu, konon-konon aku nak kakangkan ikan tu macam masakan restoran tapi kuali aku kecil jadi usaha adalah failed.
Akhirnya berjaya jugak aku masak sweet & sour yang aku kategorikan masakan yang remeh dengan cara sap sap soi je. Sebenarnya cara mak aku masak tu yang remeh. Tu belum dia hias dengan ukiran tomato, cili merah dan timun lagi. Tapi dah memang dari dulu mak aku masak sweet & sour, presentation macam masak pengantin jadi aku kategorikan masakan tu masakan susah dan remeh.
So, apa lagi kawan-kawan..let's try my cara.
4 comments:
cheat ingredients tu apewwrr lina
aku guna sweet & sour sauce. Pastu perap ayam guna secukup rasa Maggi ;)
cheat tu kirenye yg dh siap beli dlm paket la uols..kalau mak lina smue2 benda tu buat sndiri smpai dpt rasa yg nak tuh..mengerti? tul tak lina?
owwww ngertiikk
motip lisa menjawab soalan aku tp lina xmenjawab soalan? hahah ;p
Post a Comment