Monday, December 3, 2012

Masuk Hospital On 38 Weeks

Dah seminggu dah discharge dari Hospital Sultanah Aminah (HSA), JB baru hari ni nak cite kat blog. Tapi kena cerita jugak kat sini sebab senang nanti nak cite kat baby pengalaman aku kena warded, naik ambulans, kena bersengkang mata buat ctg. Supaya baby nanti appreciate apa yang mummy dia dah lalui.

Mulanya aku ade daily blood pressure (BP) checkup sebab berat bulan lepas naik lebih 2kg and kaki aku bengkak yang merisaukan which is kalau tekan tau la bengkak bukan sebab air. 3 hari berturut-turut kena buat daily BP tu. Masa hari ke 3 aku perasan yang gerakan baby macam slow sangat. Dah tengahari pun macam baru 2-3 gerakan je. Pastu goyang perut kasi gegar pun buat derk je dia. Cerita dengan nurse then dia suruh aku terus pergi hospital kalau pukul 3 ptg macam gerakan baby below than 5. Sekali ko, dah siap nak gi spital, baby gerak ok la pulak. Terus cukup 10 gerakan. Terus tenang sket ati aku. Kalau tak, buat apa pun tak boleh.

Hari ahadnya pulak, dia buat lagi. Kali ni sampai pukul 3 ptg tapi gerakan sikit sangat. Adelah dalam 2-3 je. Kali ni sampai buat aku nangis ajak din gi hospital Kulai. Sampai spital je, buat ctg baby. CTG baby tak cantik la. Siap ade detect contraction tapi aku tak rase pape. Nurse bila tgk ade contraction, terus cakap nak cek jalan (VE). Jalan tak bukak lagi atau dalam 1cm je tapi ade bulging. Nurse cakap kepala baby dah turun kat tulang pelvik tu sebab tu dia tak aktif bergerak.

Sebab aku datang kes baby kurang gerak dan aku pulak ade masalah GDM, jadinya memang kena masuk ward la aku hari tu. Selang berapa jam kena buat ctg. Merasalah aku duduk ward bersalin sebab aku kategori 36 weeks ke atas. Stress ok! sepanjang malam takleh nak tidur sebab ade sorang baby tu duk menangis tak berhenti. Siap pakej baby-baby lain join sekali menangis. Katil-katil sebelah aku sorang demi sorang pulak tu pergi labour room. Pas bape jam kat labour room nurse anta pakai wheel chair dengan baby sekali. Aku je yang relaks tak bersalin- salin.

Kita sambung entry lain pulak macam mana aku kena naik ambulans hantar ke HSA. Sabar ey korang.

3 comments:

MyraQhairel said...

ehh...dah kene warded? alamak berdebar plak nak taww...sambung next entri plak dier..hehe..baby dah kuar ker? huhuh...*mak Syahmi dah kepochi.**

dd dudu said...

semoga nye baik2 belaka ye :)

Ciare Baha said...

wuah nevesnyaa..siap naik ambulans. huhu. hope semuanya ok ye lina..

ooh dpt gelaran mummy ye nti? Comel jek lina :D