Wednesday, December 5, 2012

Masuk Hospital On 38 Weeks Part III

Aku cuba abeskan kat part III ni. Panjang sangat nanti muak pulak korang nak baca ;)

After dah siap saringan tu, aku kena gak masuk ward untuk monitor baby movement sehari lagi. Nasib bersalin aku jugak bergantung pada ctg baby sepanjang process monitoring tu nanti. Aku dah tau sikit-sikit betapa padatnya dan horrornya ward kelas 2 dan 3 kat hospital-hospital besar macam HSA ni. So, din ngan aku nak mintak tukar ward ke kelas pertama. Masalahnya kat HSA ni 1st class selalu la penuh. Then, nak tunggu masuk 1st class, ko kena masuk ward kelas 2 atau 3 dulu. Bagi yang tak tau, kelas 2 ngan 3 selalu kat tempat yang sama. Yang bezanya, kelas 3 makan dalam tray, kelas 2 pulak berhidang.

Sementara dapat booking 1st class tu, masuklah aku kat ward kelas 3. Kemudahan memang tak cukup nak tampung patient. Siap ade yang bawa kipas sendiri. Toilet usah cakap la. Tambah-tambah time waktu melawat. Ruang antara katil pun sangat la rapat. Nak baring berehat memang tak selesa sangat. Nasib time aku masuk tu, tak lama nak tunggu tukar ward. Alhamdulillah :)

Malam tu tukar ward, memang selesa la sebab bilik tu 2 orang je. Pastu tiap bilik ade toilet sendiri. Kerja aku tidur je. Tapi xde la boleh nak lena sangat sebab every 4 hours akan ade check up. Cuma takde la stress macam duk kat ward kelas lain. Lagipun ward ni ade air con. For sure selesa.

Everytime buat ctg ke ape aku tanye nurse, ok tak bacaannye? They said ok. Lega rase dengar. Esoknya mase check up dengan specialist, aku tanye kalau everything seems ok, boleh tak aku balik rumah. Lagipun baby macam tak nak keluar lagi ni. He said boleh kalau aku pass the droplet test ngan ctg. CTG dah ok so aku pun buatlah droplet test untuk tengok pengaliran darah dari aku ke baby melalui uri. Alhamdulillah takde blocking ke ape so boleh la discharge petang tu.

Tapi aku takde la balik sesuka ey. Esoknya nurse dari KKIA datang rumah check aku. Sebab doktor cakap aku yang insist nak keluar ward so kena la ade follow up check up dari KKIA terdekat. Selagi tak due date, selagi tu la kena monitor the baby movement. So far, baby ok dan takde tande lagi nak keluar. Ade kurang 10 hari je ni nak sampai due date. If sehari before due date tak keluar jugak, dah kena register masuk ward untuk induce. Hopefully semuanya ok.

Cuma yang aku perasan if bangun tidur tiap pagi tu, kedudukan baby mesti kat atas. Macam mengerekot gitu. Bila malam or petang sibuk la menyondol jalan sampai aku dah lali dah rase ngilu-ngilu tu.

2 comments:

MyraQhairel said...

oh..baby tak kuar lagi ekk..nebes baca..huhu..smoga pmudahkan..aminnn

Ciare Baha said...

Lina, tak dalam dah keluar laaa bayi uols! Mak excited ni!! Nak tengok lina junior ke din junior ;)