Friday, May 7, 2010

Hasil Ujian

Ini mungkin yang terakhir yang boleh aku blog dari office ****. Isnin depan aku half day then cuti beberapa hari sebelum memulakan tugas di tempat baru. Perasaan? Aku rasa masih bercampur-baur. Aku bukan nak cerita hal kerja tapi hal kesihatan yang mungkin selama ini kita tak tahu.

Dari urine & blood pressure test, kita boleh tahu macam-macam. Tadi, company buat sessi urine & blood pressure test. Aku suka join benda-benda macam ni. Sebab kadang-kadang kita ada sakit tersembunyi dan mungkin bila kita tahu ada sakit, kita dah tak boleh buat apa-apa dah.

Ok, hasil test tersebut:

  1. 119/72- siastolik aku ok, diastolik aku rendah. paras normal sepatutnya 120/80. tapi ini mungkin ada kena mengena dengan sakitku.
  2. 80 - dengupan jantung aku normal. mungkin tak ada masalah kolestrol dalam jantung.
  3. 20-40% buah pinggang yang ada problem
  4. 2 atau 3 bahagian hati yang ada problem -buah pinggang dan hati ni mungkin sebab aku dah consume hampir 10 tahun pain killer 'berkuasa tinggi'
orang yang datang buat test tuh promote untuk cek beberapa jenis penyakit. harga untuk 70 penyakit + FOC untuk cek kanser (yang pakej cek kanser ni, boleh pilih samaada breast cancer ke, kanser usus ke,kanser pankraes ke) RM850. Tapi since diorang promote dekat company so ade diskaun berganda-ganda. Dalam rm200++ kot. Tak ingat pulak. Bagus la benda-benda macam ni. Kita boleh tahu kita ada sakit apa before sakit tu melarat dan tak dapat diubati. Aku pulak rasa nak buat test 70 penyakit tu tapi next week aku kena buat MRI. tunggu result MRI dulu la macam mana. Pakej yang ditawarkan tu pula murah dan cepat bagi aku. Bukan senang kita nak buat buat test untuk banyak-banyak penyakit dengan harga tak sampai 1k pun.

No comments: