Monday, October 8, 2012

Pam Susu Mana Baik?

Lagi kurang lebih 2 bulan nak deliver si kecik ni so keperluan baby memang dah start beli sket-sket. Bila pasal nak bagi susu apa untuk baby nanti aku memang nak sangat baby breast feed (BF) aje so memang xde plan nak bagi formula milk langsung. Hope sangat rezeki baby murah so takde la jadi macam aku yang macam-macam sakit sebab tak minum susu mase kecik.

Aku minum milo since baby. Sebab tu je yang aku boleh telan. Breast milk and formula milk memang akan aku muntahkan balik. Gila extreme kan? even pregnant ni pun jarang sangat la susu tu masuk dlm menu aku. Kadang-kadang terlupa, time ingat tekak aku pulak psiko cakap takleh terima rase susu tu. harap la aku dapat kalsium dari sumber- sumber lain.

Cerita pasal nak BF, aku ade gak tanye kawan-kawan yang BF. Tanya pasal pam apa yang sesuai dan affordable. Sambil tu ade gak gugel-gugel then akhirnya aku decide untuk beli spectra 3 aje. Tapi dalam hati teringin jugak medela free style tu. Nasib sedar diri housewife aje so tak perlulah kot sampai memahal gitu.

Pengalaman guna takde lagi so takleh cite lelebih. Nanti dah guna baru boleh buat review pasal spectra 3 ni. Harga dapat mase expo baby & mommy kat Danga City Mall RM 320 + RM 60 untuk extra shields. Aku pun tak tahu murah ke mahal. Tak beli package 1 set tu sebab kalo ikut status pekerjaan aku macam tak perlu je. Ke patut ade icepack, cooler bag?

So sesape yang pernah ade experience guna spectra 3 feel free to drop comments. Nak tau lebih pasal pump ni tapi tak tau nak tanye ape so korang komen-komen dulu la ey :)

4 comments:

Ciare Baha said...

Bagi aku spectra 3 dah cukup bagus dah. Cuma utk keje yg ke hulu ke hilir mcm aku agak menyusahkan sbb s3 ni berattt...wuwu..xpe lah exercise bg kurus ;p

aYenZ JamiL (^0^)/ said...

lina..kawan kyen pakai ameda breastpump..da boleh pump dua2 serentak..so far ok..dorg jimat masa pump & susu x rugi..sbb bila pump sebelah2..sebelah lagi meleleh juga susunya.. n satu lg..pilih yg elektrik..jgn amek yg battery..unless selalu travel jauh2..

Hanani said...

lina, akak mmg fully bf kasih sampai 2 tahun..memula akak pakai avent manual.sangat best..pastu dah setahun akak beli spectra 3 lak..best sebab letrik kan tapi sbb dah biasa pakai avent rasa pakai spectra 3 sakit sikit...pape pun happy breastfeeding ye. sesungguhnya bf sangat menjimatkan..kalau nak tanya twit je k.

syamim mizwar said...

HAI...setakat ini,spectra 3 is a most adorable breast pump in malaysia..maksudnya ini mmg pam elektrik no 1 d malaysia,d mna hmpir ksemua BF mommys yg berkerjaya yang menggunakannya..so x rugi beli..saya pun housewife(HW) jugak..bru je melahirkan bby 24 sept 2012..hik3..kemarin jak parcel MR.spectra 3 sya smpai..mmg puas hati..10 minit je penuh 2 botol..biarpun saya HW..sya tetap kumpul stok ebm....