Sementara aku masih ingat ni, ada baiknya aku post resepi buat-buat yang menjadi. Sebenarnya semalam agi aku nak update pasal ni tapi blogpress buat hal la pulek. Ni aku pakai apps lain. Pakai Blogger+. Buat pejam mata je membeli di Apps Store.
ok, back to my resepi. Bahan-bahannya:
Ayam, Sos Tiram (1 sudu), Bawang Holland (dadukan), Bawang putih ( 1 ulas, chopped sampai halus), oregano,garam secukup rasa, butter
Cara-caranya pulak:
- Perap ayam dengan sos tiram, bawang holland, bawang putih, oregano dan garam. Nak lagi best perap semalaman.
- Panaskan oven 200 darjah celcius
- Sapukan butter pada ayam yang nak dibakar
- Masak dalam oven guna api atas bawah selama 40-50 minit. Yang ni sebenarnya ikut oven masing-masing. Senang citer, tengok ayam dah kecoklat-kecoklatan cantik tu, masaklah tu. In the middle proses masak tu, balik-balikkan ayam supaya both side cantik coklatnya ;)
- Dah masak, buat plating tu, if ada air ayam tu jangan bazir-bazirkan, curah atas ayam. ( Teringat jawapan amita Masterchef Msia dalam cabaran buat steak utk elimination test )
Tu je resepinya. Takde la gah sangat tapi simple je. Seswai sangat untuk tukang masak amateur mcm aku ni hah. Selamat mencuba dan happy new year!