Pages

Monday, October 24, 2011

MeatBall Yang Tak Berapa Ball

Hari cuti adalah heaven sebab boleh try new recipe. Kebetulan ada daging kisar cap Ramly lebihan buat spaghetti hari tu. Pastu terfikir pulak nak buat meatball atau nama melayunya bebola daging ye kawan-kawan. Resipi aku gugel je. Tapi sukahati aku buat alteration recipe ikut bahan yang ada kat rumah ni. Kena kreatif sket. Kalau tak, masak nak beli bahan-bahan tiap-tiap kali try new recipe.

Bahan-bahan yang aku guna : daging kisar, tepung jagung, oregano dan jintan untuk spices, bawang putih dan garam.

Sukatan memang tak sukat-sukat. Main letak ikut sukahati dan feeling cukup rasa sudah. Mixed all bahan-bahan tu pastu bebolakan. Rebus bebola dalam air mendidih for few minutes pastu angkat dan tus air. Then, nak goreng atau tak, ikut sukahati jugak. Me prefer to goreng pastu makan with chili sauce. Cara uols! Sangat sesuai jugak masukkan dalam spaghetti.

Hasil aku punya meatball setelah digoreng, sedap tu sedap tapi rupanya tak rupa ball pun. Ngeehe.. tapi nak tayang gak meatball yang tak berapa ball tu kat blog ni.

No comments:

Post a Comment