**ini entry lama terperuk dalam draft. Dari dibazirkan aku publish je la.**
Angin masak-memasak sudah mari. Dah ape je la keje aku kan? Resepi dapat kat buku 1 hari 1 resepi Chef Hanieliza tu. Bagus buku tu. Banyak masakan lauk-pauk. Sesuai sangat la untuk amateur macam aku ni.
Maaf le kalau gambar adalah gelap. Snap cepat-cepat. Acik segan le ngan mak mertua.
Bahan-bahan:
Ayam,
Halia,
bawang merah,
bawang putih,
sos tiram,
tepung jagung,
tomato,
carrot,
cili merah,
daun kucai,
Minyak,
garam,
gula,
air
Caranya pula :
- Panaskan minyak pastu tumiskan bahan-bahan tumis macam bawang merah, bawang putih, halia.
- Dah harum bau dan kekuningan tumisan tu masukkan potongan ayam.
- Tunggu ayam masak then masukkan potongan carrot, cili merah, daun kucai dan potongan tomato.
- Masukkan sos tiram.
- Tambah seasoning macam garam dan gula. Bagi balance rasenye.
- Masukkan pulak sesudu tepung jagung yang dibancuh dengan secawan air. Ini nak bagi pekat kuah.
- Tunggu sebati bancuhan tepung jagung tu then baru tutup api dan plating.
sedapnyaa...nnti nk terai...
ReplyDelete