Semalam berbuka aku masak ni. Resipi tak de google mana-mana. Ikut rasa hati je.
Bahan-bahan:
- Udang
- Petai
- Cili kering (blend)
- Bawang merah (blend tapi aku tumbuk je semalam)
- Bawang putih (yang ni pun aku tumbuk sampai lumat)
- Air asam jawa
- Minyak
- Garam
- Gula
- Mula-mula tumiskan bawang merah dan bawang putih. Tunggu hingga naik bau dan kekuning-kuningan warnanya.
- Masukkan cili kering yang telah dikisar tu (Yang ni agak-agak la ikut nak kepedasan tahap mana). Tunggu sampai cili tu betul-betul masak dan pecah minyak. Takut nanti sakit perut pulak.
- Masukkan petai.
- Masukkan udang.
- Masukkan dalam 2-3 sudu air asam jawa.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa dan tunggu sehingga bahan-bahan tu betul-betul masak.
ya ampun..baru kejap tadi makan sambal petai time berbuka..terliur plak tengok sambal sis..
ReplyDeletehuhuhu
ape lagi z@ck, try la. erm senang ke nak dapat bahan-bahan kat sana?
ReplyDelete